IZBELJIVANJE ZUBA
Izbeljivanje zuba je potpuno bezopasan proces promene boje zuba hemijskom reakcijom oksidacije na spoljnjoj površini zuba karbamid- peroksidom, pri čemu boja može postati i 6-8 nijansi svetlija od trenutne postojeće boje.
Razlikujemo :
- ordinacijsko beljenje,
- kućno beljenje,
- beljenje pojedinačnih zuba,koji su usled traume zuba,ili devitalizacijom promenili boju.
Pre postupka beljenja obavezno proveravamo parodontalni status i odstranjujemo meke i tvrde naslage.(zubni kamenac). U toku samog beljenja, kao prateća pojava, moguća je pojava preostljivosti zuba, ali obično nestaje najkasnije u roku od 48 sati.
Ordinacijsko izbeljivanje – rezultati se brže postižu, ali se koriste sredstva koja su agresivnija, jača im je koncentacija i koristi se lampa.
Kučno izbeljivanje podrazumeva upotrebnu silikonskog tray-a koji se izrađuje na osnovu otiska Vaših zuba. U tray se stavlja sredstvo za beljenje koje je niže koncentracije od sredstva koje koristimo kod ordinacijskog. Beljenje traje 3-4 nedelje, a rezultati su izvanredni. Istovremeno primenjujemo i sredstva za remineralizaciju zuba. Kućno beljenje se praktikuje uveće nakon redovnog pranja zuba, a pre odlaska na spavanje. Ujutro se tray skida. Beljenje se može ponoviti nakon 6 meseci. Važno je da znate da sredstvo za beljenje zuba nema nikakvo dejstvo na Vaše postojeće plombe, mostove i krunice tako da će nakon beljenja zuba biti potrebna zamena Vaših starih požutelih plombi, skidanje starih krunica i mostova i izrada novih u nijansi dobijenoj nakon beljenja zuba da bi dobili estetici jedinstvene boje.To je moguće izvesti ali najranije 15 dana nakon završenog postupka beljenja.
Kontraindikovano je izbeljivanje zuba kod
- osoba koje boluju od teških autoimunih oboljenja,
- kod osoba sa nekontrolisanim dijabetesom,
- kod pacijenata sa parodontopatijom, gingivitisom i preosetljivim zubima
- kod pacijenata kod kojih je u toku ortodontska terapija
- kod žena za vreme trudnoće i dojenja.
Hrana koja boji zube:
- bobičasto voće (maline, kupine, borovnice),
- cvekla, kiseli krastavčići,
- supe iz kesice,
- krekeri,
- balzamiko sirće, paradajz sos,
- kafa, čaj, crno vino.